Insight / Katona Kati a Light Art Museum megbízásából

Csodaszarvas és KATT Rengeteg közötti ösvény

Az INSIGHT című vetítés olyan különleges utazásra invitálja a látogatót, ahol felfedezheti a természet univerzális mintázatait. A bonyolult struktúrákból szőtt kompozíciók a természetben fellelhető mély összefonódást és harmóniát szimbolizálják, az ember és a természet közötti kapcsolat alaposabb megértésében segítve a nézőket. “Az INSIGHT koncepciójának részeként egy olyan vetítés létrehozása volt a célom, amely kiemeli a fák természetes színét, ezzel egyidejűleg csillapítva és lenyugtatva a fesztivál vizuálisan túlterhelt közegét. A tervezés során kifejezetten a zöld árnyalatait alkalmaztam, hogy olyan vizuális élményt teremtsek, amely még hangsúlyosabbá teszi a környező zöld területeket. Tudományosan bizonyított, hogy a ez a szín nyugtató hatással van az emberekre. Segít elengedni a stresszt és a feszültséget, támogatva az embereket abban, hogy egy belső egyensúly és megértés állapotába lépjenek be. Ezáltal az installáció nem csak vizuális élményt nyújt, de érzelmileg is tápláló lehet a nézők számára.”

Fénykolónia / AJSA Collective, Lelkes Sári

Bevezető út 

A dekoráció pályázat két nyertes ötlete, az AJSA Collective és Lelkes Sári tervei között hatalmas összhangot éreztünk, mindkettőben megjelentek az üreges, kissé áttetsző formák, amelyek belülről világítanak, valamint a drótváz és a gipszes géz kombinálása.“Mindketten olyan mesés, világító lényeket terveztünk a bevezető útra és a fesztivál egész területén található fák, növények közé rejtve, amiknek a jelenléte erősíti a Kolorádó alapból is varázslatos atmoszféráját. Az installációinkban megjelenő lények régóta élnek ezekben az erdőkben, mi csak segítünk nekik testet ölteni.” - írták a lányok az együttműködésről.

Alkotók: AJSA Collective (Bukovácz Lilla, Ernst Mimi, Illés Dóri, Óvári Panka és Velkey Virág), valamint Lelkes Sári 

 

Lumen Naturae / Rékai Márk 

Erdei Rave

Rékai Márk, művészettörténész hallgató és kezdő kurátor egy terjedelmes művészettörténeti gyűjtéssel (a Kolorádó által kiírt “figyelem” koncepcióhoz kapcsolódóan), és egy erdőtemplom ötletével jelentkezett. A koncepció a megvalósítás első lépéseivel csiszolódott és végül a Ciceró álltal egy, a lélek fájdalmának enyhítéséről szóló szövegben fellelhető Lumen Naturae (Természet Fénye) címet kapta. “A tervezett szentély nem egy isten vagy istenek imádatának helyszíne, hanem egy olyan tér ahol magunkra és a minket körülvevő természetre koncentrálhatunk.” - mondta Márk. A hét bevont alkotó, Setényi Anna, Cseh Dániel, Réffy Domonkos és Kovács Lili, Várhelyi Valentina és Kerekes Júlia művészek közös találkozóinak megszervezésével és a koncepció összehangolásával Márk szerintünk a legfontosabbat teszi: közösséget és közös alkotást teremt. Az Erdei Rave csendesebb óráiban, a Lumen Naturae-nél az alkotók tartanak erdei tárlatvezetést. Így a helyszín számunkra nem csak a természetre hangolódás, de az egymásra figyelés szentélye is.

Alkotók: Cseh Dániel, Kovács Lili, Kerekes Júlia, Réffy Domonkos, Rékai Márk, Setényi Anna, Várhelyi Valentina 

 

NEXUS / Nagy András László

Mező

Az utóbbi évek kutatásai egyre inkább arra utalnak, hogy környezetünk bizonyos elemei, mint például a gombák és növények, képesek érzékelni és reagálni ránk. A fák gyökérhálózata és a mikorrhizális gombák közötti kommunikáció lehetővé teszi számukra, hogy tápanyagokat cseréljenek és figyelmeztessék egymást a potenciális veszélyekre. Tanulmányok kimutatták, hogy a növények fizikai érintésre is reagálnak, és felismerik a kártevők vagy az emberi beavatkozás jeleit. Bár nem emberi értelemben vett érzékelésről van szó, ezek a reakciók egy magas szintű alkalmazkodóképességet és interakciót jeleznek. Ezek az eredmények új perspektívákat nyitnak a természet és az élővilág megértésében, hangsúlyozva az ökoszisztéma elemei közötti szoros kapcsolat fontosságát.

A projekt megvalósítása Nagy András László és Nagy Szabolcs munkája, valamint szorosan együttműködtek a Mumush Electric Team tagjaival is: Telegdy Áronnal (sound design), Wurk Ikonával (projekt menedzsment) és Eapóval (ESP fejlesztő). Az installáció a Mumush támogatásával jött létre.

 

Tündérszobor / Kili Dóra

Jósda

A Tündérszobor a jósda totemeként funkcionál, annak érdekében, hogy nyugodtan töltődhessenek a fesztiválozók egy kis varázslattal. Az embernagyságú lényt este fények borítják be, ami ettől szinte életre kel, úgy csalogatja a jósdába érkezőket.

 

Leshy / Tóth Krisztián, Tóth Richárd

Erdei Színház

A leshy a szláv mitológiában az erdők védő szelleme, ezt a lényt készítenénk el egy szobornak, ami a fák közül figyelhet azokra, akik elég figyelmesek. Ez egy főként fából lévő 2-3 méteres humanoid lény alak lesz, aki az Erdei Színház bejáratát őrzi.

 

WC, azaz World Critic toalett tárlat

Fesztivál wc-k és toitoi-k 

Idén csak egy kiállítást szervezünk de garantáljuk, hogy azt legtöbben látni fogjátok. A 2024-es Kolorádó életre hívja az első “toalett tárlatot”. A rendezvény ideje alatt, a kő wc-k falait és egye toi-toi-ok belsejét, Hollós-Zsiga Levente print-jei fogják díszíteni. A válogatott alkotások olyan társadalmi tabukat járnak körbe ami garantálja a közös kapcsolódási pontot minden egyes fesztiválozóval. Legyen kicsi vagy nagy dolog, a művészet körbe fog venni, már csak az a kérdés, hogy mennyire szippant majd be.
 

huen